Madsynet

View Original

Helstegt kalkun - Lækker opskrift på hel kalkun

At købe en stor kalkun på fire kg til kun 200 kr. lyder måske som meget til to personer, men det er faktisk et fantastisk køb, Når man tænker på alle de mange retter, man kan lave. 4 kg er virkelig meget for 2 personer, hvis kalkunen bliver serveret sammen med en flæskesteg juleaften. Men det kalkunkød, som ikke bliver spist kan fryses ned og gemmes til en anden dag. Kalkunresterne kan du lave en lækker pastaret, wok ret kalkunsalat eller i suppe. Mulighederne er næsten uendelige.

Hvis du er bekymret for at stege en hel kalkun så læs med her. Brug et stegetermometer. For at opnå det perfekte resultat skal kalkunens indre ramme 75 grader. det bedste sted at måle temperaturen er i brystet da det er her at kødet bliver tør.

Hvis du skal sikre dig at din kalkun bliver saftig, skal du give kalkunen masser af kærlighed.

Helstegt kalkun - Lækker opskrift på hel kalkun

  • 1 hel kalkun (4-5)

  • 3 æbler

  • 4 kviste frisk timian

  • 1 pose svisker

  • 3 fed hvidløg

  • 30 g smør

  • salt og friskkværnet peber

  • 3 stængler bladselleri (gulerødder, porre, persillerødder, pastinakker kan også bruges. det skal bruges til fond)

  • 2 rødløg (til fond)

  • 4 kviste frisk timian (til fond)

  • 1 l hønsebouillon (1 l vand og 2 terninger bouillon)

  1. Start med at afpudse kalkunen. Fjern eventuelt rester af blod, indvolde og fjer og dyp den tør med et stykke køkkenrulle.

  2. Fyld kalkunen med æbler, hvidløg, svesker og timian og luk den til med et par kødnåle.

  3. Pensel kalkunen med smeltet smør og krydr godt med salt og peber.

  4. Skær selleri og løg i grove tern.

  5. Du skal ikke skrælle dem.

  6. Kom grøntsagerne og timian i en stor bradepande og kom en rist ovenpå bradepanden.

  7. Placer kalkunen ovenpå risten med brystsiden opad og hæld vand/hønsebouillon i bradepanden.

  8. Tænd ovnen på 225 grader varmluft i cirka 25 minutter.

  9. Skru ned for temperaturen til 150 grader alm. ovn.

  10. Steg kalkunen videre i 3-4 timer ved 150 grader alm. ovn. Stegetiden afhænger af kalkunens størrelse.

  11. En kalkun på 4 kg skal stege i cirka 3-4 timer.

  12. Kalkunen er færdig når kernetemperaturen på det tykkeste sted i brystet når 75 grader.

  13. Hver halve time hælder du kalkunen med lidt af fonden fra bradepanden. Hæld cirka 5-6 spsk. over kalkunen. Jo større kalkunen er jo længere skal den have.