Vi købte en kalkun der vejede godt 4 kg, og vi gav faktisk kun 200 kr. for den. Virkelig meget kød til 2 personer. Men det gjorde ikke noget.
Det som ikke blev spist blev frosset ned. Så har vi noget lækkert kød som vi kan tage op fra fryseren, en kold søndag aften. Julekalkunen kan serveres som en selvstændig ret juleaften eller som et alternativ til and. Du kan også lave en kold hønsesalat. Kalkun kan også bruges som fyld i wokretter, pastaretter eller supper.
Her får du opskriften på helstegt kalkun, som ikke er tør med fond og Fonden kan bruges til at lave saucen.
Hvis du er nervøs for at kalkunen bliver tør, så kan du bruge et stegetermometer og temperaturen skal ramme 75 grader. stik termometeret i brystet.
3stænglerbladselleri(gulerødder, porre, persillerødder, pastinakker kan også bruges. det skal bruges til fond)
2rødløg(til fond)
4kvistefrisk timian(til fond)
1lhønsebouillon(1 l vand og 2 terninger bouillon)
Forberedelses tid
5 minutter
Tilberedningstid
3 timer
Ventetid
10 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
1helkalkun(4-5)
3æbler
4kvistefrisk timian
1posesvisker
3fedhvidløg
30gsmør
salt og friskkværnet peber
3stænglerbladselleri(gulerødder, porre, persillerødder, pastinakker kan også bruges. det skal bruges til fond)
2rødløg(til fond)
4kvistefrisk timian(til fond)
1lhønsebouillon(1 l vand og 2 terninger bouillon)
Instruktioner
Start med at afpudse kalkunen. Fjern evt. rester af blod, indvolde og fjer og dyp den tør med et stykke køkkenrulle.
Fyld kalkunen med æbler, hvidløg, svesker og timian og luk den til med et par kødnåle.
Pensel kalkunen med smeltet smør og krydr godt med salt og peber.
Skær selleri og løg i grove tern.
Du skal ikke skrælle dem.
Kom grøntsagerne og timian i en stor bradepande og kom en rist ovenpå bradepanden.
Placer kalkunen ovenpå risten med brystsiden opad og hæld vand/hønsebouillon i bradepanden.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft i cirka 25 minutter.
Skru ned for temperaturen til 150 grader alm. ovn.
Steg kalkunen videre i 3-4 timer ved 150 grader alm. ovn. Stegetiden afhænger af kalkunens størrelse.
En kalkun på 4 kg skal stege i cirka 3-4 timer.
Kalkunen er færdig når kernetemperaturen på det tykkelse sted i brystet når 75 grader.
Hver halve time hælder du kalkunen med lidt af fonden fra bradepanden. Hæld cirka 5-6 spsk over kalkunen. Jo større kalkunen er jo længere skal den have.
Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse her på madsynet så vi bedst muligt kan sørge for du får mest ud af siden. Vi gemmer aldrig oplysninger mod din vilje.
nødvendige cookies
Cookies der er nødvendige for at siden kan køre optimalt bør altid accepteres.
Hvis du deaktivere disse cookies kan vi ikke gemme dit valg og du vil blive spurgt igen af denne irriterende boks næste gang du besøger os.
3'parts cookies
Vi bruger tredje parts cookies til at forbedre din oplevelse her på madsynet.
Vi vil gerne gemme dine valg, derfor vil vi gerne bede dig om at acceptere nødvendige cookies.