Jeg er begyndt med at holde af god traditionel dansk mad. I sær er jeg ret glad for en oksesteg, som har simret i flere timer, og er virkelig mør som smør.
Jeg har denne gang valgt at tilberede oksestegen med en vild sauce.
Retten skal serveres nytårsaften, så vi glæder os helt vildt.
Jeg har her valgt at bruge et stykke oksetykkam i gryden, men du kan sagtens også bruge andre kød udskæringer.
1,5kilooksesteg(vi har anvendt oksetykkam, men du kan sagtens bruge andre udskæringer)
2spsksmør
1løg
3fedhvidløg
½æble i tern
1gulerod i grove stykker
2timiankviste(eller 1 tsk tørret)
4enebær
2laurbærblade
6dlkalvefond(eller 6 dl vand og en terning bouillon)
2spskribsgele
2spskæbleeddike
salt og friskkværnet peber
2spsksmør(til sauce)
2spskhvedemel(til sauce)
4dlsky fra stegen
1dlfløde
Forberedelses tid
10 minutter
Tilberedningstid
2 timer og 15 minutter
Ventetid
0 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
1,5kilooksesteg(vi har anvendt oksetykkam, men du kan sagtens bruge andre udskæringer)
2spsksmør
1løg
3fedhvidløg
½æble i tern
1gulerod i grove stykker
2timiankviste(eller 1 tsk tørret)
4enebær
2laurbærblade
6dlkalvefond(eller 6 dl vand og en terning bouillon)
2spskribsgele
2spskæbleeddike
salt og friskkværnet peber
2spsksmør(til sauce)
2spskhvedemel(til sauce)
4dlsky fra stegen
1dlfløde
Instruktioner
Hak grøntsagerne groft.
Tør kødet med et stykke køkkenrulle og smelt smørret i en gryde.
Brun oksestegen hele vejen rundt.
Krydr stegen med salt og friskkværnet peber.
Tag stegen op ad gryden.
Svits gulerod, løg, hvidløg, timian, enebær i 2 minutter.
Kom kødet i gryden og tilsæt kalvefond, ribsgele og æbleeddike og kog det op.
Skru ned for varmen og lad oksestegen simre under låg i to timer.
Vend stegen efter en times tid.
Efter 2 timer tager du stegen op af gryden og lægger den på et skærebrædt.
Kog skyen lidt op og lad den koge ind i cirka 2 minutter.
vildsauce: Sigt skyen og grøntsager over i en skål og smelt to spiseskefulde smør i en lille gryde.
Når smørret er smeltet tilsætter du to spiseskefulde hvedemel i gryden og pisker det ved middel varme. Du skal piske i cirka et minut, så smagen af hvedemel forsvinder.
Rør skyen i saucen af flere omgange imens du pisker.
Tilsæt fløden.
Har du brug for mere væske, tilsætter du mælk indtil din sauce har den rette konsistens.
Lad skyen småkoge i 5 minutter.
Smag vildtsaucen til med ribsgele, æbleeddike, sukker salt og peber.
Hæld evt. lidt madkulør.
Recipe Notes
Servere oksestegen med ovnbagte kartofler og en god waldorfsalat.
Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse her på madsynet så vi bedst muligt kan sørge for du får mest ud af siden. Vi gemmer aldrig oplysninger mod din vilje.
nødvendige cookies
Cookies der er nødvendige for at siden kan køre optimalt bør altid accepteres.
Hvis du deaktivere disse cookies kan vi ikke gemme dit valg og du vil blive spurgt igen af denne irriterende boks næste gang du besøger os.
3'parts cookies
Vi bruger tredje parts cookies til at forbedre din oplevelse her på madsynet.
Vi vil gerne gemme dine valg, derfor vil vi gerne bede dig om at acceptere nødvendige cookies.