Brun sovs - en grundopskrift
Det er virkelig nemt at lave en brun sovs fra bunden.
Den brune sovs passer godt til
Ofte tilsætter jeg stegesky i min brun sovs, men nogen gange har jeg ikke noget stegesky, så jeg tilsætter en god fond som erstatning. Hvis jeg har stegesky, så tilsætter jeg en gang i mellem en blanding af stegesky og fond.
Denne opskrift på brun sovs er en grundopskrift. Basen består af smør og hvedemel, som bliver rørt sammen i en gryde, dernæst tilsætter jeg kalvefond/stegesky og herfra kan du selv præge din brun sovs.
Tilsæt gerne 1 dl mælk og fløde i din sovs og smag gerne til med salt, peber, balsamico og ribsgele.
Har du lidt Grøntsagsvand til overs, smid det ikke ud, hæld det i din brun sovs. Det tilføjer mere smag til sovsen.
Hvis du tilsætter lidt citronskal, lidt sukker, citronsaft og dildkviste har du en lækker brun sovs som passer til fisk.
Brun sovs - en grundopskrift
2 spsk smør
2 spsk. hvedemel
1 spsk. tomatpuré
3½ dl kalvefond (hønsebouillon kan også bruges)
1 dl mælk eller fløde
salt og friskkværnet peber
lidt madkulør
Varm smørret op i en lille gryde.
Lad smørret bruse lidt af.
Tilsæt melet og pisk det rundt med en piskeris.
Tilsæt 1 spiseskefulde tomatpuré.
Tilsæt kalvefond lidt ad gange under piskning.
Kog sovsen op.
Hæld mælk eller fløde i sovsen og pisk igen.
Skru ned for varmen så sovsen ikke brænder på.
Tilsæt eventuelt lidt madkulør i sovsen.
Smag din brun sovs til med salt og friskkværnet peber og lad din sovs simre i 5 minutter ved lav varme. Du fjerner smagen af mel ved at give sovsen et lille opkog.
Du kan også smage din sovs med sukker, lidt vin, balsamicoeddike eller ribsgele.