Hakkebøf med bløde løg og sovs i ovn

En dansk klassiker – uden tvivl min absolut favorit ret fra det danske køkken. Denne danske ret, minder mig om hyggelige stunder. Jeg har dog valgt at tage lidt kreative friheder i forhold til fremgangsmetoden, og selvom din kære mormor måske ville kritisere mine valg, er jeg villig til at tage den risiko 🙂

Først og fremmest starter jeg med at give bøfferne en smuk, gyldenbrun overflade ved at brune dem i en varm pande. Når de er perfekt brunede og sprøde på ydersiden, kommer jeg dem i et ovnfast fad. Her begynder min egen tvist på den klassiske opskrift.

I stedet for at tilberede sovsen på traditionel vis, steger jeg først de bløde løg  til  de karamellisere, hvilket tilføjer en dyb og sød smag til retten. Og så laver jeg en skøn brun sovs ovenpå  de bløde løg, der er fyldt med kraftig smag, og så hælder jeg denne velsmagende sauce og løg  over bøfferne i fadet.

Hele herligheden, det vil sige bøffer, bløde løg og den velsmagende brune sovs, får lov til at steges langsomt og kærligt i ovnen. Mens retten hygger sig og udvikler sine smagsnuancer i varmen, fokuserer jeg på at forberede det perfekte tilbehør til denne ret.

Så der har du det, min egen personlige præ på en dansk klassiker, der aldrig går af mode. Jeg håber, du vil nyde denne version lige så meget som jeg gør, og måske kan du endda dele den med din mormor og se, hvad hun synes – måske vil hun blive positivt overrasket. Se også opskrift på Hjemmelavet agurkesalat

Hakkebøf med bløde løg og sovs i ovn

  • 800 g hakket oksekød 10 procent fedt (Oksemørbrad, svinemørbrad eller entrecote kan også bruges)

  • 1½ tsk. salt

  • friskkværnet peber

  • 3 spsk. smør

  • 3-4 rødløg (afhængig af størrelse)

  • 4 tsk. sukker

  • 3 spsk. balsamico

  • 4 dl oksefond (grøntsagsfond kan også bruges)

  • 1 tsk. timian

  • 1 spsk. maizena

  1. Kom hakket oksekød og salt i en skål.

  2. Saml farsen grundigt med hænderne eller med en grydeske.

  3. Lad farsen hvile i mindst 30 minutter.

  4. Form farsen til otte bøffer.

  5. Hak hakkebøfferne med bagsiden af en kniv på begge sider, så de ikke mister formen under stegningen.

  6. Kom 3 spiseskefulde smør på en varm pande og lad smørret smelte.

  7. Brun hakkebøfferne ved høj varme et minut på hver side.

  8. Steg få bøffer af gangen, da du risikere at bøfferne koger.

  9. Læg bøfferne i et ovnfast fad. Pak dem gerne i sølvpapir, så de holder varmen.

  10. Skær rødløg i tynde skiver.

  11. Kom en smule mere smør eller andet fedtstof og steg løgskiverne bløde ved middel varme (det tager cirka 10-15 minutter)

  12. Rør i gryden undervejs.

  13. Tilsæt balsamico og sukker og rør godt rundt.

  14. Steg det i et minut og tilsæt dernæst kalvefond og timian og eventuelt en dl fløde.

  15. Lad retten koge op jævn med maizena udrørt med koldt vand.

  16. Smag til med salt og friskkværnet peber og fordel bløde løg og sovs ovenpå hakkebøfferne.

  17. Kom fadet i ovnen ved 200 grader i cirka 15 minutter.

Du kan selvfølgelig lave retten på et komfur gør således: Steg løgene  blanke og kom dem i en skål. Kom lidt mere fedtstof på panden  og skru op for varmen. Steg bøfferne ved høj varme så de ikke koger. Steg dem cirka 5 minutter på hver side og vend dem gerne undervejs. Læg hakkebøfferne til side og lav sovsen som ovenfor.   Kom hakkebøfferne i sovsen og fordel det bløde løg ovenpå bøfferne.

Previous
Previous

Røsti med kartofler i ovn

Next
Next

Jordbærgrød - lækker og klassisk opskrift på jordbærgrød