Risalamande - den bedste opskrift på den klassiske dessert
Risalamande er en skøn dessert som vi ser altid frem til efter, vi har fyldt maverne med en dejlig Langtidstegt and
med alt det lækre tilbehør.
Jeg har udviklet opskriften på risalamande, og desserten er fyldt med en god smag af vanilje, men også virkelig cremet og fløjlsblød i konsistensen.
Mange tror, at risalamande er en fransk opfindelse, men sandheden er en hel anden. Det var faktisk en dygtig dansk kok ved navn Christian Jensen som opfandt denne skønne dessert tilbage i 18.000 tallet. I løbet af 19.000 blev risalamanden udbredt til det finere borgerskab og blev en fast del af juletraditionen, hvor den ofte aflyste den klassiske risengrød juleaften.
I løbet af 19.000 tallet kunne man finde den første opskrift på risalamande i Frøken jensens kogebog
Efter 2. verdenskrig blev desserten ret populær, at den fandt plads hos de fleste danske hjem.
Så lad os sammen nyde denne skønne dessert og ønske hinanden en rigtig glædelig jul!
Risalamande - den bedste opskrift på den klassiske dessert
3 dl vand
1½ dl grødris
1 liter sødmælk
et nip salt (kan udelades)
1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)
3 spsk. sukker
2 dl mandler (svarende til 120 gram)
2½ dl piskefløde
Kog ris og vand under låg til vandet er fordampet. Det tager cirka 3 minutter.
Tilsæt sødmælken.
Kog risengrøden op under omrøring.
Skru ned for varmen og lad nu grøden simre under låg med næstlaveste blus i 45 - 60 minutter.
Rør i gryden hver tiende minut, så grøden ikke brænder på.
Skrab vaniljekornene ud af en vaniljestang og kom den i gryden med den tomme vaniljestang.
Tilsæt 3 spsk. vaniljesukker og rør rundt.
Nu skal risengrøden en tur i køleskabet mindst 2 timer men gerne til næste dag.
Skold og smut mandlerne.
Hæld kogende vand over mandlerne og lad mandlerne trække i 15 minutter.
Hak mandlerne fint eller mellemgroft og husk at gemme en mandel til mandelgaven.
Pisk fløden let.
Vend forsigtigt flødeskummet i risengrøden.
Fisk vaniljestangen op.
Vend mandlerne i risalamanden og smag desserten med sukker og vaniljesukker.
Opbevar risalamande på køl.
Kan risalamande fryses? ja men den bliver meget grynet.