Fastelavnsboller med dadelfyld
Fastelavn er en tid fyldt med traditioner, hygge og selvfølgelig fastelavnsboller. Men hvorfor ikke prøve en ny og spændende smagskombination i år? Disse fastelavnsboller er inspireret af arabiske smage, hvor dadler, kardemomme, kanel og appelsin giver et fyld, der er både sødt, aromatisk og helt uimodståelig.
Hvis du elsker krydrede og eksotiske smage, er dette den perfekte fusion mellem klassiske fastelavnsboller og Mellemøstens søde delikatesser. Den naturlige sødme fra dadlerne giver en skøn karamelagtig fylde, og det hele afrundes med knasende nødder og en silkeblød glasur med et strejf af appelsin og kardemomme.
Men hvad er det, der giver dem deres karakteristiske smag? Det finder vi ud af nu.
Opskrift på arabisk inspireret fastelavnsboller
Mellemøstligt bagværk er kendt for sin balance mellem sødme og krydderier, og det er netop dét, der gør disse fastelavnsboller så specielle.
Kardemomme og kanel giver fyldet en dyb, varm smag, mens hakket nødder tilfører lidt knas. Det hele løftes af frisk appelsinskal, som giver en let citrusduft, der gør bollerne ekstra lækre.
Den fløjlsbløde glasur med appelsinsaft og et strejf af kanel og kardemomme samler smagsoplevelsen og giver bollerne en flot finish.
En perfekt kombination af luftige boller, cremet dadelfyld og duftende krydderier.
Prø også
Hvis du er vild med fastelavnsboller med dadelfyld så prøv også disse:
Hjemmelavede vandbakkelser med flødecreme Perfekte til fastelavn eller en lækker dessert.
Arabisk inspireret brownie med tahin en dyb, intens chokoladekage med et strejf af tahin, der giver en cremet og nøddeagtig smag.
Følg Madsynet på Instagramfor flere lækre opskrifter og madinspiration.
Til 20 fastelavnsboller skal du bruge:
200 g smør
2 dl mæl
50 g gær
4 spsk. sukker
1 tsk. salt
½ tsk. kardemomme, stødt
2 æg
500 g hvedemel
200 g dadler uden sten (til dadelfyld)
1 dl fløde eller mælk (til dadelfyld)
1 tsk. vaniljepulver (til dadelfyld)
1 spsk. kakao (til dadelfyld)
1 knsp. salt (til dadelfyld)
½ tsk kanel, stødt (til dadelfyld)
½ tsk kardemomme, stødt (til dadelfyld)
½ tsk. appelsinskal (til dadelfyld)
1 spsk. appelsinsaft (til dadelfyld)
1 håndfuld pistacienødder, hakket (til dadelfyld)
150 g flormelis (til glasur)
3-4 spsk appelsinsaft (til glasur)
½ tsk. appelsinskal (til glasur)
1 knsp. kardemomme, støt (til glasur)
en knsp kanel, stødt (til glasur)
1 tsk. honning eller dadelsirup (til glasur)
Sådan laver du fastelavnsboller med dadelfyld
Smelt smørret i en lille gryde og hæld dernæst mælken i. Mælken skal være lillefingervarm.
Smuldre gæren i en røreskål og hæld smørblandingen ned til gæren.
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er elastisk. Dejen må ikke værre for våd heller ikke for tør. Du ska ælte dejen i cirka 10 minutter.
Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.
Hak dadlerne fint og kom dem i en gryde med fløden.
Varm blandingen op og lad det simre i et par minutter, til dadlerne bliver bløde.
Blend fyldet (brug evt. en stavblender).
Tilsæt vaniljesukker, kakao, salt, kanel, kardemomme, appelsinskal og appelsinsaft.
Vend finthakket pistacie, og lad fyldet køle af.
Del dejen i stykker (cirka 50 gram hver dejklump) og form dejklumperne til firkanter med hænderne. Du kan selvfølgelig også rulle dejen med en kagerulle, før du deler den i stykker, men jeg synes, at det er nemmere at forme dem med hænderne.
Læg 1,5 teskefuld dadelfyld i midten af hver firkant.
Saml hjørnerne op over fyldet og klem dem godt sammen, så fastelavnsbollen lukkes helt.
Læg fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad og lad dem hæve i 30 minutter.
Forvarm ovnen til 200°C
(180 grader, varmluft).Pensl bollerne med et sammenpisket æg eller mælk.
Kom flormelis i en skål og tilsæt appelsinsaft lidt ad gangen, mens du rører, til du får en tyk glasur.
Rør appelsinskal, appelsinsaft, kardemomme, kanel, dadelsirup eller honning og salt i.
Fordel glasuren over de afkølede fastelavnsboller.
Drys fastelavnsbollerne med hakkede pistacienødder.
Jeg håber du kan lide opskriften, lad mig høre i kommentarerne hvad du synes om den.